Perníčky

Perníčky

Suroviny:

  • 65 dkg hladké mouky
  • 25 dkg moučkového cukru
  • 10 dkg medu (5 pol. lžic)
  • 5 dkg rozpuštěného sádla nebo 100% tuku
  • 4 vejce
  • 1 prášek do perníku
  • 1 rozšlehané vejce na potření

Poleva:

  • 15 dkg moučkového cukru
  • 1 bílek
  • citrónová šťáva

Postup:

  1. Hladkou mouku, moučkový cukr a prášek do perníku smícháme v míse, přidáme 4 celá vejce, med a rozpuštěný vychladlý tuk. Zpracujeme těsto, může se zdát, že těsto nepojí, ale v tomto případě zdání klame. Zpracováváme tak dlouho, dokud se všechny suroviny nespojí.
  2. Zpracované těsto necháme odležet do druhého dne, můžeme s ním pracovat i po 2 hodinách odležení v chladu.
  3. Vyválíme plát, vykrájíme požadované tvary a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem.
  4. Pečeme při 170 °C cca 8–10 minut. Po upečení ještě teplé perníčky potřeme v tenké vrstvě rozšlehaným vejcem, získají tak pěknou zlatavou barvu.
  5. Vychladlé perníčky zdobíme bílkovou polevou, kterou připravíme takto: 3x jemně prosátý moučkový cukr utřeme s bílkem a přidáme 2–3 kapky citrónové šťávy, hotová poleva by se měla táhnout, přikryjeme ji mokrou utěrkou a necháme 15–20 minut odležet.

Jednoduché recepty pro pacienty se stomií a po operaci střev

Ukázka kuchařky
Všechny recepty je možné stáhnout jako PDF kuchařku.