150 g filetu z čerstvé ryby (losos, pstruh lososovitý, okoun nilský, treska, candát)
olivový olej
kmín
pepř
sůl
rozmarýn
1 batáta (sladká brambora)
citron
Postup:
Nejprve připravíme batátu, jejíž příprava trvá déle. Batátu oloupeme, opláchneme a nakrájíme na plátky široké asi půl centimetru. Plátky naskládáme na plech pokrytý pečicím papírem, osolíme a můžeme lehce posypat jemně drceným rozmarýnem. V troubě předehřáté na 200 ºC pečeme cca 20–30 min. do zlatova.
Rybu opláchneme vodou, zbavíme případných drobných kostí. Filet osolíme, opepříme a lehce pokapeme citronem. Na pánvi rozpálíme olivový olej. Do horkého oleje vhodíme dvě snítky rozmarýnu a trochu kmínu. Ihned vložíme rybu, aby se olej zbytečně nepřepaloval. Zprudka opečeme 0,5–1 min (dle tloušťky filetu) a otočíme. Orestujeme z obou stran. Vložíme na předehřátý talíř a ozdobíme kouskem citronu. Ihned podáváme s pečenými batáty.
Jednoduché recepty pro pacienty se stomií a po operaci střev
Všechny recepty je možné stáhnout jako PDF kuchařku.