Jezte pomalu a důkladně žvýkejte: Minimalizujte tak polykání vzduchu spolu s jídlem.
Omezte potraviny způsobující nadýmání: Například fazole, kapusta, brokolice, cibule a některé druhy ovoce.
Pijte nesycené a neperlivé nápoje: Bublinky jsou zdrojem plynatosti.
Omezte žvýkačky a cukrovinky: Oboje přispívá k polykání vzduchu.
Vyvarujte se kouření: Kouření také zvyšuje množství vzduchu, který je spolknut.
Jak se vyhnout průjmu
Čeho se vyvarovat: Vyhněte se kořeněným jídlům, mastným potravinám a některým druhům ovoce a zeleniny.
Pijte dostatek tekutin: Ale vyvarujte se těch, které mohou průjem zhoršovat, jako jsou alkoholické a kofeinové nápoje.
Zahrňte potraviny, které mohou pomoci zpevnit stolici: Jako jsou banány, rýže, jablka (bez slupky).
Zařaďte probiotika do jídelníčku: Pomohou vám stabilizovat střevní mikroflóru.
Jezte menší jídla častěji: Místo tří velkých jídel denně.
Obecné tipy
Nastavte si pravidelné stravovací návyky: Jezte ve stejnou dobu každý den.
Dělejte si záznamy: Zaznamenávejte, jaké potraviny způsobují problémy, abyste je mohli případně vyřadit nebo omezit.
Raďte se s odborníkem: Pokud se pravidelně potýkáte s průjmy nebo nadýmáním, neváhejte se obrátit na lékaře nebo svou stomickou sestru.
Další rady a tipy
Pravidelně pro vás doplňujeme zajímavé a praktické články, aby se vám se stomií žilo snadno a bez obav. Všechny články najdete v sekci Život se stomií.